hiusten hennaaminen eli hiusten kasvivärjääminen
Hennalla hiusten kasvivärjäämisen aloittaminen on siinämielessä helppoa, että lopputuloksen näkee heti, sillä henna on kasvivärimaailman tehokkain värjääjä, koska hennaväri toimii melko nopeasti ja muutoksen voi havaita hetimiten värikäsitteltyn jälkeen, vaikka hennakin hieman tekeytyy ja syventää sävyään muutamien päivien hiustenvärjäämisen jälkeen. Puhtaan hennan sävymaailma on punaoranssi joten siksi lopputulos on silmin helpommin havaittavissa.
HENNA KASVI
Hennakasvi eli Lawsonia inermis, kasvaa hennapensaana puolikuivassa maaperässä, kuten Afrikan pohjoisosissa, Aasian eteleäosissa ja Austraalaasen pohjoisosissa. Suotuisaa hennapensaan kasvulle on kuumahko, eli 35-45´c asteen lämpötilat, sillä kuumakeli saa hennapensaan tuottamaan eniten väriainetta.
HENNAUKsen historiaa
Henna on kautta-aikojen, maailmankuulu kauniista punertavasta sävystään. Sitä on käytetty kautta aikojen ja vuosisatojen värjäämään ihoa, hiuksia, kynsiä ja kankaita. Kosmetttisena hiusvärinä sitä on käytetty yli 6000 vuotta. Etelä-aasiassa ihmiset on hennanneet hiuksiansa vuosisatoja.
Hennaa itsessään on käytetty kautta historian myös loisten aiheuttamaan vakavan ripulin hoitoon sekä syöpähoitoon ja päänsärkyyn ja erilaisiin ihotauteihin. Perinteisesti hennaa on levitetty suoraan hoidettavalle alueelle, esimerkiksi hilseesseen, syyhyyn tai haavojen päälle.
PUHDAs HENNA
Oikea, puhdas hennaväri voi värjätä hiukset punertaviksi, oranssiksi tai syvän punertavan ruskeiksi. Lopputulokseen vaikuttaa aina hiusten oma luonnollinen hiustenväri tai hiustenvärihistoria, mitä siellä sitten onkaan. Myös hennan laatu vaikuttaa lopulliseen hiustenvärjäystulokseen. Ja taas hennakasviin vaikuttaa olosuhteen ja sää millaisissa olosuhteissa hennapensas on kasvanut.
Mitä henna tekee hiuksille?
Henna eli kasviväri tekee hiuksesn pintaan suojaavan kalvon joka saa aikaan sen että hiukset näyttävät terveemmiltä ja vankemmilta. Hennaväri samalla hoitaa myös hiuspohjaa ja antaa sille monia ravintoaineita ja vitamiineja eli kasvivärjääminen on samalla hiuspohjan ja hiusten tehohoito, luonnonmukaisesti.
HENNA ON SUORAVÄRI, kauanko hennaväri kestää hiuksessa?
Kun hennaat hiuksiasi, ota huomioon että se on ja toimii kuin suoraväri, vaikka usein puhutaan hennasävytteestä. Mutta henna pysyy hiuksessa, todella hyvin ja vaikka se ajansaatossa hieman haalenee, silti se kestää hiuksessa yllätävän pitkään. (Eli käytännöss lähes kasvaa pois). Jos hennaa kerrostaa, eli värjää hiukisia useamman kerran hennalla, se alkaa kerrostua hiukseen ja alkaa kerrostuessaan syventyä eli tummua.
HENNAVÄRJÄÄMISEN EDUT
Hiusten kasvivärjääminen ei rasita hiusta, sillä henna toimii suoravärin tavoin ja kiinnittyy hiuksen pintaan.
Hiusten kasvivärjäys, kiinnittyy hiuksen pintaan ja näinollen se saa hiukset tuntumaan vankemmilta.
Hiusten hennaaminen, kestää hiuksessa hyvin, ja uloskasvu eli tuleva tyvikasvu on hieman pehmeämpi kuin perinteisellä, synteettisellä hiusvärillä värjättynä.
Hiusten värjäysväli on yleensä pidempi, verraten synteettiseen hiusväriin, sillä hennan pysyvyys on hyvä ja tyvikasvunraja pehmeämpi.
Kuulaat, yksilölliset värjäyslopputulokset jotka näyttävät aidoilta ja luonnollisilta.
HENNA ON HENNA, mutta kasvivärejä on muitakin sävyjä
Vaikka henna onkin kasvivärjäämisen yksi pääsävyistä, löytyy kasvivärejä myös muissa sävyissä. Cassia on “väritön henna” eli kultaisen sävyinen. Indigo on sinertävä eli se on kasvivärimaailman tummuutta tuova sävy. Henna, cassia ja indigo ovat kasvivärimaailman 3 pää sävyä. Lisäksi löytyy amlaa, katamia ja muita yrttejä joita lisäämällä saadaan eri sävyjä. Kaikkia kasvivärjä voi yleensä sekoittaa keskenään.
Kasvivärit voikin luokitella siis 3 pääsävyyn:
HENNA - punainen
CASSIA - keltainen
INDIGO - sininen
( amla - sävytön, mutta “sammuttaa hennan punaisuutta, yhdistetynä hennaan.”)
Kun sekoittaa näitä sävyjä, eri suhteissa, saadaan enemmän oranssia tai ruskeaa sävyä aikaiseksi.
VÄRJÄYSTULOS
Lopullinen hennavärjäystulos hiuksissasi, on aina yksilöllinen. Jopa eri hennamerkkien laadulla voi olla lopputulokseen vaikutusta. Jo hennan kasvuolosuhteet, vaikuttavat hennasävyn lopputulokseen, joten luonnonarmoilla ollaan!
Huomio, että kasviväreillä ei voi koskaan vaalentaa, eli ne sävyttävät hiuksesi sille tummuudella mitä ne luonnollisesti ovat tai indigoa lisäämällä saat lisättyä kasvivärisävyyn tummuutta jolloin omaa väriä voi kasvivärinavulla tummentaa.
Kasviväreillä värjäten hiukset ovat luonnolliset, runsaat ja aidon näköiset. Yksi syy siihen on, että kasvivärit peittävät hiukset yhtä luonnollisesti kuin hiuksesi lähtötilanteessa ovat, eli esimerkiksi osa hiuksista on harmaita ja osa tummempia, niin kasviväri sävyttää harmaat kuulaammin ja luonnonväriset tummemmat hiuksesi intensiivisemmin jolloin lopputulos on sävykäs eikä tasainen värikypärä, kuten synteettisellä hiusvärillä värjättynä joka värjää jokaisen karvan tasan saman väriseksi.
Synteettiset vs. kasvivärit
Synteettisiä värejä on saatavilla kaikissa mahdollisissa sävyissä, mitä maa päällään kantaa, mutta kasviväreillä sävymaailma on paljon rajoittuneenpi, sillä kasviväreillä ei voi koskaan vaalentaa hiusta. Kasvivärit koostuvat jo nimensämukaan täysin kasveista, kun taas synteettiset hiusvärit koostuvat syntettisistä ainesosista kuten vetyperoksidista ja PPD:stä joka on yksi todella allergisoiva ainesosa synteettisten värien maailmassa.
Syntettiset hiusvärit ovat yleensä aina muokattavissa, kun taas kasvivärit ja niiden muokkkaaminen ovat hankalampaa, sillä kasvivärit vaalentuvat huonommin ja ingidoa sisältävä kasviväri ei oikein vaalennu kunnolla, vaan muuttaa väriään vaalentamisen myötä turkoosiksi.
Synteettiset värit sisältävät aina vetyperoksidia tai ammoniakkia jotka rikkovat hiuksen suomukerrosta ja poistavat hiuksesta sen luonnollisia väripigmenttejä syntettisen värimolekyylien tieltä. Synteettiset värit tarttuvat nopeammin hiukseen mutta vastaavasti myös haalistuvat ripeammin ja syy miksi näin käy on siinä että vetyperoksidi avaa hiuksen pintaa, kun taas kasviväri kiinnittyy proteiinien avulla hiusten omiin proteiineihin ja siksi säilyttävät värinsä todella kauniisti, avaamatta ollenkaan hiusten kerroksia, toisin kuin synteettiset hiusvärit. Kasviväriprosessi siis vahvistaa hiuksen pintaa ja näin hiuksen keratiinikerros lujittuu.
Kasvivärit pysyvät harmaanvalkoisissa hiuksissa paremmin kuin synteettiset värit.
Syntettisenkestovärin etuja: Nopeat lopputulokset, isot värimuutokset. Miinuspuolia taas ovat: Hiusten rakenteen vaurioituminen, värjäystulos ei ole sävyiltään niin kestävä. Kun verrataan kasviväriin niin lämpimät sävyt pysyvät hiuksessa todella hyvin, ollenkaan rasittamatta hiusta.
Miten saada kasviväri pois hiuksista? Se ei välttämättä ole aina niin yksinkertaista. Lue lisää tästä.
Onko hiusten hennaaminen eli hiusten kasvivärjääminen turvallista?
Kaikelle toki voi allergisoitua, mutta hennalla hiuksia on värjätty vuosisatoja. Jos sinua mietityttää oletko allerginen hennalle, että uskallatko värjätä sillä hiuksesi, tee allergiatesti iholle, ennen kokohiusten värjäämistä. Mikäli haaveilet kasvivärjäämisestä itse, tutustu taustoihin niin vältyt yllätyksiltä. Lue lisää kotivärjäämisestä tästä.
Lue lisää hiusten kasvivärjäämisestä myös:
3. Yleisintä syytä, miksi kasvivärjääminen epäonnistuu
Hiusten hennaaminen eli kasvivärjäys
Miten saada kasviväri pois hiuksista?