hiusten värjäys raskausaikana
Vaikka täysin virallista suositusta tai tutkimusta hiusten värjäämisestä raskausaikana ei ole olemassa, on silti aina synteettisellä hiusvärillä värjääminen kemikaalialtistus iholle ja keholle.
onko hiusvärit turvallisia?
Kosmetiikkatuotteita ja niiden turvallisuutta ei tutkita samoin tavoin, niin tarkasti kuin vaikka lääkkeiden vaikutuksia joten tarkkaa tietoa miten lopulta ne käyttäytyvät ei ole. Lisäksi jokainen ihminen on yksilö joten kaikki voimme reakoida hiusväreihin eritavoin. Hiusvärit sisältävät noin 20–30 eri kemikaalia, joista osa on äärimmäisen herkistäviä ja allergisoivia. Yksi pahimmista herkistäjistä on parafenyleenidiamiini PPD ja sen johdannaiset kuten tolueeni-2,5-diamiini. Suurin osa kestoväreistä sisältää PPD:tä tai vähintään sen johdannaisia. Mitä tummemmasta hiusväristä on kysymys, sen enenmmän se sisältää herkistävää ja allergisoivaa PPD:tä.
Musta hennatatuointi iholla ja hiusten kestovärjäys yhdessä on todella suuri allergiareaktioriski, sillä mustat hennatatuoinnit sisältävät PPD:tä ja ongelma on siinä, että ne kauan iholla ollessaan, altistavat todella rajusti PPD:lle ja myöhemmin hiuksia värjätessä herkistyminen saattaa laueta todella rajuksi allergiareaktioksi.
Allergiariskin aiheuttavat aineet
Kursivoitu teksi lainattu Kemikaalikimara sivustolta: Kesto- ja kevytvärien suurimmat haitat liittyvät allergioihin. INCI-lista on pakkauksessa oleva luettelo tuotteen sisältämistä ainesosista. INCI-listat ovat hankalia tulkittavia. Jos haluaa selvittää hiusvärin mahdollista herkistävyyttä, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin aineisiin:
p-Phenylenediamine
Toluene-2,5-Diamine
2-Nitro-p-Phenylenediamine
p-Aminophenol
m-Aminophenol
Resorcinol
PPD eli parafenyleenidiamiinilla on monia johdannaisia. Jos aineen nimestä löytyy tekstinpätkä phenylenediamine, kyseessä on PPD:n eli parafenyleenidiamiinin johdannainen – eli samaa pahamaineista sukua. Toluene- 2,5-diamine kuuluu myös PPD-sukuun, vaikka nimi kuulostaa erilaiselta. -Anja Nysten
Tyypillisin haitta on allergiareaktio
Tyypillisin haitta hiustenvärjäämisessä on allergiareaktio, jollin iho punoittaa, kutisee voi pahimmillaan jopa palaa rikki ja vuotaa visvaa tai kesiä. Hiusvärillä, erityisesti vaalentamisella voi pahimmillaan saada aikaan väärin ja liian voimakkasti käytettynä jopa palohaavan.
Hendenahdistus ja kurkun turpoaminen voi tapahtua voimakkaissa reaktioissa myös. Hakeudu aina lääkäriin jos saat hiusväristä allergisen reaktion ja erityisesti lopeta hiusten värjääminen, etenkin synteettisillä väreillä, sillä PPD on suurimmassa osassa väriallergioiden juurisyitä.
Vaikka allergiareaktio olisi aluksi mieto, muista ja huomoi, että se yleensä pahenee kertakerralta. Älä siis ota mitään riskiä ja enää jatkossa värjäile hiuksiasi kestoväreillä jos hiuspohja on “tulessa” tai kurkkua ahdistaa.
saako hiuksia värjätä raskaana ollessa?
Pieni osa hiusväreistä, vaikutusaikana, noin 30 minuutissa minkä väri on kosketuksissa hiuspohjaan, imeytyy hiuspohjan kautta jopa elimistöön, kertoo kemikaalikimaran blogissa hienoa työtä tehnyt Anja Nysten.
Toksikologi Eeva-liisa Sainio, varoittaa että tutkimusta on aivan liian vähän joten siksi alkukolmanneksen raskausaikana kannattaa välttää hiustenvärjäämistä. Alkuraskaus on tärkeää, sillä silloin ollaan sikiön kehittymisvaiheessa ja ihan varmuuden vuoksi, kehon kemikaalikuorman välttämiseksi kannattaa hiustenvärjäämistä välttää.
Jos kuitenkin olet värjännyt hiuksiasi, raskausaikana, älä hätäile. Yleensä ei tapahdu mitään. Tosin tutkimustuloksia raskaanaolevien ja imettävien äitien hiustenvärjäämisestä ja värin imeytymisestä imetyksen aikana ei ole.
mitä hiusväriä voi käyttää raskaana ollessa?
Luonnolliset kasvivärit ovat ainoita joissa ei ole mitään synteettistä raaka-ainetta, vaan ainoastaan luonnossa kasvavaa hennakasvin jauhettuja lehtiä, mistä veden kanssa saadaan hiuksia värjäävä kasvivärimassa. Lue lisää kasvivärjäyksestä TÄSTÄ.
Synteettisistä väreistä suoravärit ovat turvallisin vaihtoehto, sillä ne eivät mene hiuksen sisälle, eivätkä sisällä vetyperoksidia.
vähennä riskejä hiusvärin suhteen raskaanaollessa
Mieti, on hiuksia aivan välttämätöntä värjätä.
Jos hiuksia on pakko värjätä, mieti voitko pidentää normaalia hiustenvärjäysväliäsi.
Jos hiusia on pakko värjätä, mieti voiko hiusten raidoitus olla vaihtoehto, tällöin värimassa ei ole kosketuksissa hiuspohjaan, eli ei tule suoraa kosketusta iholle.
Jos hiuksia on pakko värjätä, mieti voitko vaihtaa kestovärit, jotka sisältävät kaikki PPD:tä, suoraväreihin, hiusten vaalentamiseen tai kasvivärjäämiseen.
Jos sinulla on koskaan ollut mustaa hennatatuointia iholla, on suuri riski saada kestoväristä allergiareaktioita.
Jos hiuspohjassasi on iho rikki älä värjää hiuksia, sillä silloin kemikaalit pääsevät suoraan verenkiertoon.
Raskausaika voi vaikuttaa hiustenväriin ja värjäytymiseen
Koska ihminen ja hormitoiminta on monimutkainen kokonaisuus, muuttuu hiuksetkin raskausaikana. Ensinnäkin hiuksista lähes 80% on kasvuvaiheesa raskausaikana. Kun imeytys alkaa ja vauva on noin 4 kk. alkaa yleensä äidillä hiustenlähtö.
Hormonitoiminta muuttaa hiusten luonnollista väriä, raskausaikana ja silloin yleensä hiusten oma luonnollinen väri hetkeksi tummentuu. Voit nähdäkin, tyvikasvussa värieron joka jää tummana palkkina kulkemaan jos hiuksesi ovat värjäämättömät.
Hormonitoiminnan tepposet voi vaikuttaa myös hiusten käsiteltävyyteen, hiusten värjäämiseen ja permanettaamiseen niin, ettei kiharat kestä ja värikäsittelyssä voi tulla yllätyksiä.
“ Värjää hiuksia raskausaikana mahdollisimman vähän, jos ollenkaan. Vältä värjäämistä etenkin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. - ihan kaiken varalta, sillä tutkittua tietoa tarkemmin, miten hiustenvärjäys vaikuttaa sikiöön ja sen kehitykseen ei ole tarkkaan olemassa. “