miten terveydentila heijastaa hiuksiisi
Hiukset ovat kruunumme ja ne voivat heijastaa sisäistä tasapainoa tai tasapainottomuutta. Hiustenlähtö ja oheneminen on yksi merkki elimistön epätasapainoisesta tilasta, jonka juurisyitä on hyvä lähteä selvittämään.
MITÄ HIUKSET OVAT?
Hiuksen rakenne ja elinkaari
Hiuksemme koostuvat proteiineista jota kutsutaan keratiiniksi. Noin 75% hiuksen rakennusaineesta on keratiinia ja 15% vettä sekä loput erilaisia mineraaleja, lipidejä, hiilihydraatteja sekä väriaineita. Hius itsessään, joka kasvaa ulos päänahasta ja jonka silmillä näemme, on kuollutta solukkoa (muutenhan hiustenleikkaus sattuisi jos se olisi elävää.) eikä siinä ole hermoja eikä verisuonistoa. Hiusjuurta ymäpäröi keratiinikerros sekä karvatupen molemminpuolin on talirauhaset jotka tuottavat talia- eli rasvaa.
Hiusten elämä koostuu kolmesta eri vaiheesta.
Lepovaihe jolloin hius pysyy karvatupessa 1-3 kk, minkä jälkeen se irtoaa ja putoaa pois, peseytymisen, hiustenharjaamisen tai uuden hiuskasvun vuoksi. Lepovaiheissa on keskimäärin noin 10-15% hiuksisita.
Kasvuvaihe, vaihe jossa hius kestää kaikista kauimmin, yksilöllisesti noin 2-6 vuotta. Tällöin hius tuottaa jatkuvasti aineita, mitä se tarvitsee kasvaakseen ja hius kasvaakin keskimäärin 1 cm kuukaudessa. Tänä aikana hius saa ja tarvitsee aktiivisesti ja riittävästi ravintoaineita. Kasvuvaiheessa hiuksista on noin 85-90% silloin kun ne ovat terveet.
Välivaiheessa ja sen aikana hiusjuuri uudistuu ja 1-2 viikon kestävän välivaiheen aikana, hiusjuuren solut lopettavat väliaikaisesti hiuksen tuottamisen. Hiuksen alaosaan työntyy sarveiskerros ja hius työntyy hiuskanavassa ylöspäin, aivan talirauhasen alapuolelle. Hius kestää tässä vaiheessa vielä jonkin aikaa. Hiuksista on aina noin 1-3% tässä välivaiheessa. Tämän hiusten kasvukierroksen jälkeen kasvukierto alkaa aina alusta. Hiuksia sanotaan olevan päässä, yksilöllisesti noin 80 000- 120 000 kappaletta ja päivittäin irtoaa noin 100 hiusta.
Hiuksen kerrokset
Hiuksen uloin kerros, minkä silmällä näämme on suojakerros eli suomukerros jonka tarkoitus on suojata hiuksia kaikilta ulkoisilta haitoilta, kuten kuumilta muotoiluraudoilta, auringonpaisteelta, saasteilta ja kemiallisilta aineilta. Kun suomukerros vahingoittuu, alkavat hiukset haurastua ja takkuuntua.
Värikerros eli kuitukerros pitää sisällään hiuksen luonnollien värin eli melaniinin. Pigmenttiä on kahtaa lajikuntaa, eumelaniinia ja feomelaniinia. Eumelaniini on mustaa ja feomelaniini on vaaleaa tai punertavaanvivahtavaa ruskeaa. Hiuksen lopullisen värin ratkaisee pigementtien määrä ja se kuinka paljon hius heijastelee ja läpäisee valoa. Melamiinin määrä vähenee iänmyötä ja joskus muistasyistä (sairastelu) jolloin alkaa hiusten harmaantuminen.
Hiusten ytimessä, on ydinkerros. Se on lähes tyhjä ilmakanava hiuksen sisällä, eikä seillä tutkimuksen mukaan ole suurtakaan väliä hiuksen kunnon kannalta, mutta se käytännössä toimii hiuksessa sähköjohdon tyyppisesti. Hiusten ryhtiin tällä voi olla vaikutsta, sillä sen ympärille kertyy sähköisistä syistä proteiinia. Sillätavoin se toimii tukirankana, hiusten ryhdistäjänä. Ilmakanava myös toimii suojaavana ilman kylmyyttä ja kuumuutta vastaan. Joskus ydinkerros voi puuttua tai vaurioitua ja silloin hius ei saa riittävästi ravintoa verenkierrosta. Syitä voi olla proteiininpuute ruokavaliossa, stressi, paljon kemiallisia käsittelyjä hiuksessa, hiusten raju mekaaninen käsittely.
MISTÄ HIUSTEN LÄHTÖ JOHTUU?
*mainoslinkkimerkitty
Yleisimmät syyt hiustenlähtöön ovat geneettisiä tai hormonaalisia. Joskus kuitenkin voi olla että hiustenlähdön syyt ovat moninaiset ja vaikeat selvittää. Ensimmäisenä kuitenkin kannattaa otattaa laajat *verikokeet, sen jälkeen on jo suljettu pois mahdollisia vaihtoehtoja.
5. YLEISINTÄ HIUSTENLÄHDÖN SYYTÄ
Hormonaaliset muutokset. Raskaus ja synnytys. Imetys. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt, raudanpuute. -elimistön sisäinen epätasapainotila.
Ravintopuutokset. Muunmuassa raudanpuute on helposti piiloon jäävä ongelma, joka voi hiipiä kehoon pikkuhiljaa raskauksien ja imetyksen myötä. Tämä kannattaa selvittää *verikokeella. Liian vähän proteiinia ruokavaliossa näkyy hiusten kunnossa. Elimistö vie puutostilassa sinne, missä eniten on tarvetta ja hiuksiin vasta sitten jos sinne riittää. Ruoka-aineallergiat kuten keliakia voi myös näkyä hiusmuutoksina.
Sairastelut, lääkitykset ja leikkaus. Hiukset reakoivat sairasteluun ja lääkekuureihin. Myös useissa lääkkeissä voi olla sivuvaikutuksena hiustenlähtöä. Tämän voit tarkistaa lääkityksesi luettelosta jossa on mainittu mahdolliset sivuvaikutukset. Osassa syöpähoitoja, hiukset lähtevät kokonaa, mutta yleensä kasvavat takaisin. Söitkö antibiottikuurin tai parikin? Sekin viiveellä voi näyttäytyä hiustenlähtönä. Leikkaus on myös aina elimistölle stressi tilanne ja hiukset voivat oheta hetkellisesti enemmänkin. Olitko kovassa flunssassa, se voi viiveellä muutamien kuukausien, puolenvuoden päästä näkyä hiustenlähtönä.
Stressi ja laihduttaminen. Helpommin sanottu kuin tehty, välttää stressiä ja ottaa iisisti. Ihmiset on yksilöllisiä tämänkin suhteen, kenen elimistö mitenkin reakoi stressiin. Stressi on juurisyy todella moneen terveyden epätasapainotilaan. Nukutko riittävästi, 8 tuntia yössä? Syötkö riittävästi ja monipuolisesti? Stressaantuneena elimistön hormonitoiminta muuttuu ja se alkaa tuottaa enemmän testosteroiinia, joka vaikuttaa negatiivisesti hiustuppien toimintaan. Oletko laiduttanut reilusti pois painosta? Hiukset reakoi tähänkin ja vähäkaloriseen ruokavalioon viiveellä, mutta voi olla yksi yllättävän hiustenlähdön juurisyitä.
Vääränlaiset hiustuotteet, liian kovat hiustenvärjäyskäsittelyt ja mekaanien rasitus. Toisten hiuspohja on hyvinkin herkkä ja raskaat tuotteet hiuspohjassa voivat jopa tukkia hiusjuurta, ja näin uutta kasvua ei pääse kasvamaan. Vahva ja tiheä hiustenvaalentaminen voi saada hiukset katkeilemaan ennenaikaisesti. Herkät ja hennot hiukset voivat rasittua jos ponnari, rullat tai kuumat raudat ovat aina käytössä.
MITÄ TEHDÄ KUN HIUKSIA LÄHTEE?
Älä stressaa, se ei nyt auta vaikka tukka tippuu. Hyväksy tilanne ja käy otattamassa *laaja verikoe. Verikoetulosten jälkeen, jos kilpirauhasarvot ja varastorauta eivät ole epätasapainossa, tsekkaa ruokavalio ja mieti oletko sairastellut viimeaikoina tai syönyt lääkekuureja tai jopa saanut uutta lääkitystä. Voiko mikään näistä selittää tilaneetta?
Laikuttain lähtevät hiukset voi kieliä, alopeciasta- jollei ei oikein ole tehtävissä mitään. Se elää omaa elämäänsä ja hiukset voi aivan hyvin kasvaa takaisin, tai pysyä pitkään kaljuna tai kaikkea siltäväliltä. Alopician voi laukaista jokin sairastuminen tai se voi lymyillä elimistössä vuosia, niin että on joskus ollut ja sitten taas pitkiä aikoja poissa.
Tarkista käytössä olevat hiustuotteesi, onko ne hiuksillesi ja hiuspohjallesi sopivat? Anna hiusten levähtää, jätä tauolle kaikki liian mekaaninen rasitus, kuten föönaus, muotoiluraudat, rullat ja liian vahvoilla hiusväreillä värjääminen. Jos mahdollista, vaihda hiustenvärjäys, ekologiseen kasvivärjäämiseen, mikä ei kuormita, eikä rasita hiusta, vaan päinvastoin antaa luonnonvoimaa hiuksille.
Ota yhteyttä ja käy lääkärissä. Vain lääkäri voi todeta hiustenlähdön. Kampaajatkin ymmärtävät paljon hiustenlähdöstä, mutta vain lääkäri voi tehdä diagnoosin.
HIUSVITAMIINIT
Koska hiukset ilmentävät terveydentilaamme ja mineraalipuutoksia, voi hiustenlähtö ilmentää ettei elimistössä kaikki hivenaineet ole tasapainossa. Hiustenlähtö voi kieliä jostakin vitamiinin tai hivenaineen puutoksesta. Tämäkin voi selvitä *verikokeista, onko kehossasi puutostiloja.
Mitkä ovat parhaat vitamiinit hiuksille?
A-VITAMIINI
A-vitamiinin tehtävä elimistössä on auttaa ja tukea elimistöä ihon ja hiusten ylläpidossa ja uusiutumisessa. A-vitamiini on rasvaliukoinen ja sitä tulisi syödä kohtuudella. A-vitamiinin yksi tehtävä on tukea hiuksessa normaalia talintuotanoa joka on ihoa ja hiuksia suojeleva ja kosteuttava luonnollinen öljy.
B-VITAMIINI
B12-vitamiinilla oletetaan olevan osaa hiustupen solujen uusiutumisessa ja siksi B12-vitamiinia yhdistetään hiustenlähtöön. B5 (pantoteenihappo) ja B7 (biotiini) vaikuttavat hiusten hyvinvointiin. B-vitamiinien tehtävä on muunmuassa kuljettaa happea ja ravinteita päänahkaan mikä edistää hiustenkasvua.
B12-vitamiinilla oletetaan olevan osaa hiustupen solujen uusiutumisessa ja siksi B12-vitamiinia yhdistetään hiustenlähtöön.
C-VITAMIINI
C-vitamiinin tärkeä tehtävä on olla elintärkeässä asemassa, eli kollageenin muodostamisessa. Kollageenin puutos voi näkyä vaurioituneina hiuksina. C-vitamiini auttaa myös elimistölle ja hiuksille tärkeän mineraalin, raudan imeytymisessä. Monesti hiustenlähdön syynä voi olla raudanpuute. C-vitamiini on myös antioksidantti, joka antaa suojaa kehon soluja vaurioittavalta hapettumisstressiltä.
D-VITAMIINI
Yksi ihmisen koko tärkeimmistä vitamiineista, on D-vitamiini joka auttaa kokonaisvaltaisesti vastustuskyvyn ylläpidossa. Alhaiset D-vitamiinitasot voi vaikuttaa hiustenlähtöön. Muista siis nauttia aurongonvalosta kun mahdollista.
E-VITAMIINI
E-vitamiini on soluja suojaava antioksidantti joka samalla tukee hiuspohjan verenkiertoa ja sen sanotaan auttavan lisäämään hiusten kasvua.
SINKKI
Tuo todellinen hiusvitamiini, jolla on tärkeä tehtävä hiusten kasvun ja korjaamisen suhteen. Sinkki vaikuttaa monin tavoin, hormonitasapainoon, solujen uudistumisprosessiin ja vitamiinien imeytymiseen, eli hiuksille todella tärkeä vitamiini.
RAUTA
Raudanpuute voi olla yllättävän hiustenlähdon syyn taustalla. Rauta on elimistölle elintärkeä mineraali, koska sen avulla rauta auttaa veren punasoluja kuljettamaan happea. Siksi se on todella tärkeä koska monet kehon toiminnot ja hiusten kasvu tarvitsevat tätä mineraalia. Raudanpuutetta voi esiintyä, etenkin naisilla runsaiden kuukautisten, synnytyksen, imetyksen ja aktiivisen urheilun seurauksena.
SELEENI
Seleenin tehtävä on suojata elimistöä sitä vahingoittavilta aineilta, esim. karsinogeeneiltä ja raskasmetalleilta, ja voi näin ehkäistä sairastumista esim. syöpään. Lisäksi seleeni huolehtii maksan normaalitoiminnasta sekä ylläpitää immuunijärjestelmää, normaalia näköä, ihon ja hiusten terveyttä.
BIOTIINI
Biotiini tukee aineenvaihduntaa ja auttaa hiusta kasvamaan. Biotiini auttaa rakentaamaan proteiinista keratiinia. Biotiinin puute voi aiheuttaa hiusten haurastumista.
5. VITAMIINIA JOITA EHDOTTOMASTI TARVITSET
D-vitamiini. Koko elimistön yksi tärkein vastustuskykyyn ja horminitoimintaan vaikuttava vitamiini.
Sinkki. Hiustenlähdön yksi yleisimmistä puutosoireista. Sinkki on elintärkeää solujen uudistumisen ja proteiinin imeytymisen kannalta.
Rauta. Hormonitoiminnalle ja aineenvaihdunnalle elintärkeä, koska kuljettaa elimistön soluihin happea.
Biotiini. Auttaa hiuskeratiinia rakentumaan.
Seleeni. Seleeni toimii useissa entsyymeissä joka suojaa elimistöä tulehduksilta ja raskasmetalleilta.
Markkinoilta löytyy valmiita hiusvitamiineja, joissa nämä kaikki mitä hiukset tarvitsevat on otettu huomioon.
“ HUOM! Jos et tiedä millätasolla elimistössäsi mm. rauta tai D-vitamiinitasot ovat, käy ensin ottattamassa verikoe. Lisärautaa ja D-vitamiinia ei tule syödä, ennekuin tiedät arvosi. Liikasyönnistä on vain elimistölle haittaa.”
5. VINKKIÄ, KUINKA EHKÄISTÄ HIUSTENLÄHTÖÄ
Näillä vinkeillä voit yrittää tehostaa hiusten kasvua ja kokeilla ehkäistä ennenaikaista hiustenlähtöä.
Ruokavalio ja riittävä nesteytys. Riittävä neste, pitää solut tasapainossa. Ravintorikas ja mahdollisimman puhdas, kasviksia ja marjoja reilusti sisältävä ruokavalio.
Tsekkaa verikokeet ja vitamiinien sekä hormoonien epätasapainotila ja toimi sen mukaan, lisäten mukaan vitamiineja puutosten ehkäisyyn.
Vältä liikaa hiuksiin ja hiuspohjaan kohdistuvaa mekaanista rasitetta. Älä föönäile ja käytä muotoilurautaa, ellei ole aivan pakko. Anna hiusten välillä levähtää.
Vältä turhaa hiusten värjäämistä. Mieti voisitko vaihtaa hiustenvärjäämiseen luonnollisempaan kasvivärjäysvaihtoehtoon. Tai perinteisen vaalentamisen savivaalennukseen tai raitoihin.
Nuku riittävästi ja vältä stessiä. Yritä nukkua 8 tuntiä yössä. Ihmisen elimistö on kokonaisvaltainen ja lopulta monet asiat vaikuttavat kokonaisuuteen.
MITES HIUSTENLÄHTÖÄ EHKÄISEVÄ SHAMPOO?
No, tätäkin tietenkin voi aivan hyvin kokeilla, ja kaikkia liuoksia ja nesteitä mitä myydään ehkäisemään hiustenlähtöä. Niistä, ulkoisesti käytettävistä tuotteista ei vastmasti ole siinä mitään haittaa, päinvastoin, hyvä jos hiusjuuri saisi pientä elinvoimaa myös siitä, mutta lähtökohtaisesti kannattaa ajatella juurisyytä, ja lähteä selvittämään sitä. Onko suvussanne hiustenlähtöä, tai perinnöllistä hiustenohentumista? Tämä hyvin todennäköisesti on hormonaalista ja siinä ei pidemmänpäälle pelkkä shampoopesu riittävästi auta.
MITÄ HIUKSET SIIS KERTOVAT ELIMISTÖSTÄMME?
Ne voivat kertoa paljonkin, tai voivat olla kertomatta mitään todellista. Hiukset, perimä ja hormonitoiminta ovat niin yksilöllisiä, ettei mitään voi yleistää. Kuitenkin, hiuksia ja hiuspohjaa on hyvä tarkkailla ja jos se poikkeaa normaalista, miettiä ja selvittää syy, mistä se ongelma, kuten hiusten oheneminen tai haurastuminen voisi johtua. Liika testosteronin tuotantokin voi laukaista hiustenlähtöä. Muista myös ruokavaliossa hyvät rasvat ja omega 3 saannista riittävästi. Sairastelut ja raskaus/imetys voi luonnollisesti näkyä hiuksissamme ja alopecia-läikät ilmaantua yhtäkkiä autoimmunisairauden tai stressin myötä.