miten hiukset kasvivärjätään itse - kasvivärjäys kotona, ohjeet

Kasvivärjääminen itse, ei ole ollenkaan niin vaikeaa, mutta sottaista kyllä. Netti on pullollaan ohjeita, että pakasta hennaa, tai sekoita se mustaan teehen tai laita sekaan sitruunanmehua. Toki kotona näinkin voi tehdä, mutta kasvivärjäyksen ei tarvitse olla monimutkaista ja hankalaa. Helpommallakin pääsee ja onnistuu.

Kasvivärjäämisessä voi tietenkin mennä monta asiaa myös pieleen, eli välttääksesi kaikki sudenkuopat ja että varmasti onnistut hiustesi värjäämisessä, kannattaa kasvivärjäämiseen tehdä pientä esitutkimustyötä. Lue lisää, yleisemmistä syistä, miksi kasvivärjääminen saattaa epäonnistua- tästä.

Jos olet hiusväriesi suhteen vaihtelunhaluinen, ymmärrä että tummaa kasviväriä ei helposti sitten enää noin vain vaalennella. Indigoa sisältävät kasviväri ovat kaikkein hankalampia saada vaalentumaan ja se tuottaa päänvaivaa jo monelle kampaaja ammattilaisellekin.

Lue lisää, 5. vinkkiä joilla onnistut hiusten kasvivärjäämisessä.

Esivalmistelut ja hiusten lähtötilanne

Tutustu, ja vältä mokat, perehtymällä hieman kasvivärien kiinnittymiseen ja vältä kotimokailut, niin onnitut helpommin kerralla.

Selvitä mitä sävyä hiuksiisi toivot. Muista että kasvivärillä ei voi koskaan vaalentaa, eli haluttu sävy tulee olla sen tummuinen tai hieman tummempi kuin hiuksesi ovat nyt.

Huomioi nämä asiat kasviväreillä värjätessä:

  • Kasviväri ei koskaan vaalenna.

  • Kasvivärillä on haastellisempaa tummentaa vaalennettua hiusta.

  • Kasvivärillä on haasteellista tasoittaa hiusten lähtötilanteen epätasaisuutta.

Jos sinulla on blondatut hiukset ja haluat niistä tummemmat, ruskealla tai jollain muulla, niin silloin täytyy tuplavärjätä. Sama koskee harmaita eli luonnollisia vaaleita hiuksia. Kun niitä halutaan kunnolla tummentaa tai peittää ruskeammiksi tarvitaan tuplavärjäystä.

Jos olet blondi ja haluat hiuksiisi hennan punaoranssisuutta, onnituu homma hennaten vallan hyvin. Kesto värjätessä paranee, kun vaalennettuihin hiuksiin pakataan ja kerrostetaan värjäystä muutaman värjäys kerran.

Jos hiuksesi on syntettisesti värjätty, kannattaa odottaa noin kuukauden päivät, ennen kasvivärillä värjäämistä. Kunhan hiusväri on hieman kulunut, ottaa kasviväri paremmin hiuksen pintaan kiinni. Kasvivärjäämiseen voi vaihtaa vaikka aiemmin olisi värjännyt synteettisesti. Värin valintaan kannattaa paneutua ettet blondina laita hiuksiisi ruskeaa kasviväriä- lopputulos todennäköisesti on kestävä vihreä.

hiusten kasvivärjääminen itse

Paljonko kasvivärijauhetta tarvitsee ja veden lämpötila

*mainoslinkki merkitty

Massan määrät ovat suuntaa antavia ja lopulta hiustesi pituus ja paksuus määrittävät lopullisen massan tarpeen määrän. Mutta keskimääräisesti kasvivärijauheen määrää voisi arvioida näin:

Lyhyet hiukset 40g - 60g

Keskipitkät hiukset 60g - 100g

Pitkät hiukset 100g - 150g

Extrapitkät 200g - 300g

Massaan joka valmistetaan kasvivärijauheesta lisätään, sopivan lämpöistä vettä, joka sävystä riippuen on 40-60 asteista, kunnes massa on valmista käytettäväksi.

Punaiset ja hennavärit vaativat sen 60`asteisen veden, kun taas tummat ja indigoa sisältävät kasvivärit toimivat parhaiten 45 ´asteisen veden kanssa. Liian kuuma vesi polttaa väripigementit joten veden lämpöön kannattaa kiinnittää huomiota. Vettä sekoitetaan kasvivärihauheen sekaan noin tuplasti enemmän kuin itse kasvivärijauhetta.

Kasvivärijauheita voi tilata suoraan *täältä.

Kaikkein haasteellisimmat kasvivärjättävät hiukset

VAALENNETUT HIUKSET / EPÄTASAINEN HIUSVÄRI

Haasteellisuus riippuu aina hiuten lähtötilanteen sävystä ja hiustenvärjäyshistoriasta. Jos pohja on todella kirjava, vanhoista kestoväreistä ja vaalennuksista, on se haasteellista, sillä kasviväri yleensä sävyttää sille tummuudelle kun hiuksesi ovat, ellei tietoisesti valita tummentavaa (indigoa sisältävää) kasviväriä. Vaalennetut hiukset ja indigoa sisältävän kasvivärin kanssa taas, täytynee todella tietää mitä tekee, sillä kutreistaan saa todella nopeasti väärällä värivalinnalla vihreät joka sitten on ja pysyy. Eli ei hyvä juttu. Eli jos olet vaalennettu ja haluat tummemmat hiukset, käänny ekokampaajan puoleen. Tai värjää alle ensin hennalla jolloin saat hiuksiin punaoranssisuutta ja värjää sitten päälle ruskeammalla värillä, eli suorita niinsanottu tuplavärjäys.

HARMAAT HIUKSET

Harmaat hiukset peittyvät loistavasti kun käytät perinteistä hennaa. Mutta jos toivot hiuksiisi jotain muuta kuin perinteistä punaoranssia, silloin pitää olla tarkkana mitä väriä harmaaseen toivotaan. Kunnon harmaa hius ja jos sitä halutaan tummentaa, vaaditaan yleensä tuplavärjäys alle. Eli hennaa alle ja toivottu ruskea, tummanruskea päälle. Usein harmaiden kanssa tarvitaan tuplavärjäystä poislukien kunnon punaiset ja oranssit jotka tarttuu harmaaseen hiukseen oikein hyvin.

Kasvivärin sävy on yksilöllinen

Ota huomioon, että kasvivärin sävy on lopulta meillä jokaisella yksilöllinen. Vaikka sun kaveri vetäisi hiuksiisa samaa hennaa samasta purkista, voi se olla täysin erisävyinen sinulla kuin kaverillasi. Hiusten pohjaväri määrittää sävyä, mutta koska kasvivärit ovat luonnon armoilla, vaikkuttaa kasvukauteen auringon ja sateen määrä. Myös kasvijauheen hienojakoisuudella voi olla osuutta asiaan värin intensiivisyyden ja pysyvyyden kanssa. Huhutaan myös että jokaisen ihmisen oma pH. arvo vaikuttaisi lopulta jokaisella kasvivärisävyn kehittymiseen.

Koska kasvivärit ovat hiuksen pintaan kiinnittyviä, ne jälkihapettuvat vielä muutamia vuorokausia kasvivärillä värjäämisen jälkeen. Jälkihapettuminen tarkoittaa hiuksen ja värin tummumista. Eli lopullinen kasvivärisävy hiuksissasi on nähtävissä kolmen vuorokauden kuluttua hiusten kasvivärjäämisen jälkeen. Tällävälin älä pese hiuksiasi.

hiusten kasvivärjääminen itse kotona

kasvivärisävyn valinta

Valitse edellä annetuin ohjein, ottaen huomioon hiusten nykyinen värjäyshistoria, sinulle sopivin kasvivärisävy. Sen määrittäminen voi silti olla vaikeaa ja onkin enemmän kuin suositeltavaa käydä ensimmäinen kasvivärjäyskerta ammattilaisen penkissä, eli ekokampaajalla.

Tykötarpeet hiusten kasvivärjäämistä varten

  1. Hommaa kasviväri. Niitä voi hyvin tilata kotiin, netistä, muunmuassa *täältä. Tutustu mikä sävy sisältää mitäkin, huomioi erityisesti jos kasviväri sisältää indigoa, onko se hiustesi lähtötilanteeseen sopiva.

  2. Syväpuhdistava shampoo. Hiusten pesu ennen kasvivärjäystä, kannattaa suorittaa tuplapesuna ja käyttää aina syväpuhdistavaa shampoota. Luonnonkosmetiikan parhaat syväpuhdistavat shampoot löydät tästä. Kasviväri levitettään aina puhtaaksi pestyihin, kosteisiin hiuksiin.

  3. Etsi sopiva astia missä valmistat kasviväriseoksen. Keraaminen kulho on paras valinta. Ei suositella muovista. Sekä sekoitin, puukapusta tai sivellin.

  4. Lämpömittari. Mikäli todella haluat hifistellä ja olla varma että lämpötila kasvivärivedelle on oikea, tarvitset lämpömittarin. Mikäli lämpömittaria ei ole saatavilla sopii tähän nyrkkisääntö: “niin kuumaa vettä kun hanasta tulee”. Vähähän eri kasvivärisekoitteet tarvitsevat eri lämpötilallista vettä joten parhainta lopputulosta havitellessa, mittaa veden lämpö optimaaliseksi.

  5. Hanskat käsiesi suojaksi ja pyyhe hartioille.

Toiset levittävät kasvivärimassan kuiviin hiuksiin, eikä sekään väärin ole, mutta tärkeintä on että hiukset ovat todella puhtaat, eikä niissä ole muotoilu tai hoitoaineiden jäämiä. Puhtaisiin ja kosteisiin hiuksiin levitys sujuu näppärämmin, sillä kasviväri tykkää kosteudesta ja lämmöstä.

Massan valmistus & Koostumus

Värimassan valmistaminen. Ota kulho johon aijot värimassan valmistaa. Vaa`alla mitaten, saat värimassaa ja vettä tarkemman määrän. Kasvivärimassan voi valmistaa myös ilman vaakaa ja tarkkaa vedenmäärää, sillä lopulta vain massan koostumuksella on merkitystä. Massa tulee olla laadultaan ei liian jäykkää, eikä liian löysää. Jugurttimainen koostumus on paras leivittää hiukseen. Liian kuiva massa, eli liian tönkkö levittyy sinne hankalammin, jolloin värjäyslopputulos voi olla epätasainen.

  1. Ota kulho johon valmistat värimassan.

  2. Ota vaaka ja laita kulho vaakaan. Kaada kasvivärijauhetta se määrä, mitä luulet että hiuksiisi tarvitaan.

  3. Lisää kasvivärijauheen sekaan vesi jonka lämpötilasta olet tietoinen jos suinkaan mahdollista, mittaa veden lämpö. Lämpimät ja hennavärit 60´astetta ja viileät ja indigopohjaiset sävyt 45´astetta. Vettä laitetaan noin 2 kertaa enemmän kuin kasvivärijauhetta.

  4. Valmista kasvivärimassa niin, että lisäät vettä osissa ja kokoajan sekoitat massaa. Kun massa on koostumukseltaan puuromaisen jugurttimainen, on massa valmis levitettäväksi hiuksiin.

  5. Ole tarkka että kasvivärimassaa on hiuksen tyvessä reilusti. Hiukset eivät saa kuultaa läpi, vaan massaa on oltava paksusti, ei ohuelti. Tämä vaikuttaa värin lopputulokseen ja siksi mieluummin massaa paljon, kuin liian vähän.

  6. Kun olet saanut levitettyä massan hiuksiin, suojaa hiuksesi ja kasvivärimassa pussilla, biopussi on hyvä sekä laita päälle vielä pyyhe tai myssy.

Kasvivärin vaikutusaika

Suojaa kasviväri lämpimällä peitteellä. Biopussi alle ja myssy tai pyyhe päälle niin, että kasvivärimassa saa tekeytyä lämpimässä, eikä pääse kuivumaan.

Vaikutusaika: Tunti riittää.

Vaikka ohjeita on pullollaan siitä, kuinka monta tuntia kukakin istui hennat päässä, niin yleensä tunti riittää ja ehtii kasviväri sinäaikana tehdä työnsä. Toki jos nukahdat ja otat päiväunet kasviväri päässä, ei se haittaa. Kasvivärin kanssa kellotus ei ole niin tarkkaa, kuitenkin niin että antaa sen olla hiuksissa yli puolituntia että prosessi on päässyt käynnistymään. Pidempi vaikutusaika ei haittaa.

hiusten kasvivärjääminen ohjeet

VAikutusajan jälkeen massan pois pesu

Kun olet varma, että kasviväri on ollut riittävän aikaa hiuksissa, huuhtele kasvivärimassa pois hiuksista juoksevalla vedellä. Vedellä huuhtomisen jälkeen voi tarvittaessa pestä hiuspohjan vielä kevyesti luonnonkosmetiikan shampoolla, mutta se ei ole enää välttämätöntä. Indigoa sisältävät kasvivärit kannattaa ehkä kevyesti pesaista shampoolla, sillä indigo on toisille herkistävä, jopa allergiaoireita tekevä kasviväri.

Levitä huuhtelun jälkeen hiuksiisi sopivaa hoitoainetta ja anna vaikuttaa. Huuhtele ja päätä hiustenpesu jos suinkin hiusetikkahuuhteeseen. Etikkahuuhde vie hiuksesta pois kasvivärin tuoksua ja sulkee hiuksen pintaa.

Hiuksiin voi pesunjälkeen levittää normaalisti, hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai muotoilutuotteita.

KASVIVÄRIN JÄLKEEN, VÄLTÄ PESUA SEURAAVAT VUOROKAUDEt ja anna kasvivärin tekeytyä

Koska kasviväri on jälkihapettuva, vältä hiustenpesua seuraavat 2-3 vuorokautta, sillä kasvivärille täytyy antaa rauha tekeytyä loppuunsa. Kasviväri myös sävyttää yksilöllisesti ja lopullisen lopputulos on näkyvillä tosiaan vasta 3 vuorokauden kuluttua. Etenkin indigopohjaiset eli tummat kasvivärit tarvitsevat todella rauhan kehittyäkseen lopulliseen muotoonsa, sillä aluksi ne voivat reilusti vihertää, joten ymmärrä ja anna aika kasvivärin tekeytymiseen. Mikäli viherys ei lopu 3 vuorokauden kuluttua, saattaa sävyvalintasi olla hiusten pohjasävyysi väärä.

Kasvivärin kesto hiuksissa

Yleensä kasviväri kestää hiuksessa ihan hyvin ja kuluu eli haalistuu hiuksesta kauniisti. Toisilla kasvivärisävystä riippuen hiuksiin tulee kyllä tyvikasvu ja taas toisilla tosiaan sävystä riippuen kasviväri liukuu ja hiipuu pois kauniisti, niin ettei sitä juurikasvua juurikaan huomaa.

Yllättikö päänsärky sinut kasvivärjäämisen jälkeen?

Päänsärky on harvinaista, mutta täysin mahdollista. Tällöin hiukset kannattaa pestä shampoolla, heti kun huuhtelet kasvivärimassan pois hiuksistasi, ettei indigoa jää iholle. Yleensä takana on indigoa sisältävä kasviväri joka on sensitiivinen ja toiset saa siitä “allergista” reaktiota juurikin päänsäryn muodossa, kasvivärjäämisen jälkeen. Tähän auttaa reilu veden juonti jo ennen ja kasvivärjäämisen aikana. Toki mikäli jatkossa, saat indigoa sisältävästä kasviväristä päänsäryn, kannattaa miettiä onko sillä värjääminen enää järkevää ja vaihtaa toiseen kasvivärisävyyn.

JATKOSSA

Mikäli olet onnistuneesti värjännyt hiuksiasi kasvivärillä kotona, jos menet kampaajalle, muista kertoa että hiuksissasi on kasviväri. Ja erityisen tärkeää on kertoa, mikäli hiuksissasi on indigoa sisältävää kasviväriä, sillä vaalennettaessa se voi äkkinäisen kampaajan yllättää ja alta paljastuu reilu turkoosin vihreä. Kasviväri vaalentuu huonommin joten se kannattaa ottaa huomioon jo kasviväriin siirryttäessä.

Koska kasviväri kerrostuu hiuksen pintaan ja jatkossa mikäli aina värjäät koko hiuksesi kasvivärillä, alkaa latva tummua ja väri sinne kerrostua. Koska kasvivärit pysyvät yleensä hiuksessa hyvin, ei aina kannata värjätä vahvasti koko hiuspituutta, sillä muuten jatkossa hiuksesi vain alkavat latvoista tummenemaan, joten tutustu glossaukseen. Voit jatkossa, mikäli kasviväri on sinulle hyvä, kasvivärjätä vain hiusten tyvikasvun ja tehdä latvaan glossauksen.

Kasvivärjäämisen jälkeen voi normaalisti vaihtaa takaisin synteettisiin hiusväreihin, mutta ainoa ongelma tulee vaalennettaessa. Kasviväri vaalenee heikommin ja ingidoa sisältävät kasvivärit vaalenee erittäin huonosti jolloin turkoosi vihreys pukkaa vaalennuksen jälkeen, sillä indigo on sinivihreää pigmenttiä. Tämä tulee ottaa huomioon jo kun kasvivärjäämiseen päätyy. Lue lisää, miten saan kasvivärin pois hiuksista, tästä.

VINKKI, JOKA VOI PELASTAA SUUREMMALTA KATASTROFILTA

Tee aina, ennenkuin värjäät koko hiukset, testiosio, pienellä värimäärällä. Näin voit nähdä miltä kasvivärisävy näyttää ja jos lopputulos on kovin erivärinen kuin toivoit, niin ei sitten ole koko pää, ei toivottua väriä täynnä. Tällä konstilla, voi koe ponnistaa värin, ennakkoon. Kun testiosion tekee niskaan, muttei hiusrajoille, se ei jää kovin näkyville, vaikka väri ei olisikaan mieluisa.

Lue myös:

3. Yleisintä syytä, miksi kasvivärjääminen epäonnistuu

5. Vinkkiä kuinka onnistut hiusten kasvivärjäämisessä

Miten saan kasvivärin pois hiuksista?

Hiusten kasvivärjäys

Hiusten hennaaminen eli kasvivärjäys

Henna glossaus

Luonnonkosmetiikan paras syväpuhdistava shampoo

Paras hiusetikka

Kasvivärin tummuminen hiuksissa

Hiusten kasvivärjäys

Hiusten

hennaaminen eli kasvivärjäys

Henna glossaus

3. yleisintä MOkaa miksi kasvivärjäys epäonnistuu

Kuinka saada paha haju pois hiuksista kasvivärjäämisen jälkeen - hiusetikka auttaa

Edellinen
Edellinen

5. parasta vinkkiä baby hiusten taltuttamiseen

Seuraava
Seuraava

less is more dry shampoo mousse - paras luonnonkosmetiikan kuivashampoo