Kun vältät hiustuotteissasi näitä aineita, hiuksesi voivat paremmin
Tuotteet joita hiuksissamme käytämme, sisältävät moni aineita ja ainesosia. Kaikki kuitenkaan eivät välttämätää ole hiustemme parhaaksi vaan monilla aineilla on myös sivuvaikutuksia joista ei juurikaan kovaan ääneen puhuta. Ympäristövaikutuksista puhumattakaan. Yleisesti, luonnonkosmetiikka voi olla parempi valinta, joilla välttää jon monta näistä aineista.
Näitä ainesosia löytyy monista hiustuotteista. Tässä on listattu eniten käytetyt aineet.
Suomessa Maria Nordin - Kemikaalitutka ovat tehnyt todella hyvää työtä valistaakseen meitä kuluttajia näistä kemikaalien ongelmista, käyttämissämme arkipäivän tuotteissa. Jutussa käytetty hänen tuottamaa materiaalia osana julkaisua.
Silikonit
MITÄ NE OVAT: Yleisesti käytettyjä synteettisiä yhdisteitä. Silikonit tekevät kosmetiikasta miellyttävän tuntuista ja paremmin levittyvää.
MAHDOLLISET HAITAT: Silikonit eivät yleensä aiheuta allergioita. Syklopentasiloksaani voi olla haitallista terveydelle, jos sitä on aerosoli- tai suihkemuodoss ja se kulkeutuu hengitysteihin. Suurin osa silikoneista ei ole biohajoavia, joten suurin osa silikoneista päätyy ympäristöön.
MITEN VOI VÄLTTÄÄ: Käyttämällä silikonittomia tuotteita. Luonnonkosmetiikassa silikoneja on korvattu öljyillä.
LÖYDÄ: Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclopentasiloxane, Amodimethicone.
Kuivattavat alkoholit
MITÄ NE OVAT: Jotkut alkoholit ovat hyväksi hiuksillemme, mutta suurin osa niistä on kemikaaleja, jotka kaikki ei ole ok. Alkoholilla on paikkansa säilöntäaineena/liuottimena mutta 5% tuotteessa riittää säilömiseen.
MAHDOLLISET HAITAT: Ainesosat kuten bentsyyli, etanoli, isopropyyli tai etyylialkoholi ovat kaikki kuivattavia kemikaaleja, jotka voivat poistaa hiuksista niiden luonnollisen kosteuden ja öljyt - joita etenkin kiharahiuksiset tarvitsevat pitääkseen hiukset hyväkuntoisina.Yksi huonoimmista alkoholeista iholle on etanoli sillä se vahingoittaa ja kuivattaa ihoa. Usein kosmetiikkatuotteissa käytetään myös denaturoita alkoholia, joka on sekoitettu pehmittimiin (ftalaatit).
POIKKEUS: On myös olemassa niin kutsuttuja hyviä alkoholeja, näitä ovat muun muassa rasva ja vaha-alkoholit. Nämä alkoholit valmistetaan kasviosien sisältämistä rasvahapoista, eli uusiutuvista raaka-aineista. Ionittomassa muodossa olevat tensidit ovat myrkyttömiä, erittäin ihoystävällisiä, todella hyvin siedettyjä ja helposti biohajoavia (toisin kuin raakaöljystä saatavat tensidit)
Rasva ja vaha-alkoholit ovat erittäin kosteuttavia ja ravitsevia iholle ja ne myös vähentävät ihoärsytyksiä. Yhtä esimerkillistä rasva-alkoholia saadaan kookoksesta.
LÖYDÄ: Alcohol-päätteet. Muita hyviä alkoholeja ovat esimerkiksi: behenyylialkoholi, cetearylalkoholi, setyylialkoholi, lanoliinialkoholi, stearyylialkoholi.
Sulfaatit
MITÄ NE OVAT: Tensidejä eli peseviä ja vaahtoa muodostavia aineita.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Sampoissa, suihkusaippuoissa, kasvojenpuhdistusaineissa ja hammastahnoissa. Myös monet muut kodin pesuaineet sisältävät sulfaatteja.
MAHDOLLISET HAITAT: Sulfaateille tai sulfideille voi herkistyä käytön myötä. Kyseiset aineet saattavat kuivattaa ja ärsyttää päänahkaa tai ihoa. Monet sulfaatit voi olla haitallisia ympäristölle, sillä kaikkia sulfaatteja ei voida poistaa vedenpuhdistusprosessissa. Sulfaatit rehevöittävät vesistöjä.
MITEN VOI VÄLTTÄÄ: Kokeile sulfaatittomia shampoita ja saippuoita. Aito saippua ei sisällä sulfaatteja.
POIKKEUS: Vaikka luonnonkosmetiikassa ei saakkaan käyttää SLS/ ASL -sulfaatteja, on sinne uinut sodiumcocosulfatet, ettei asia ihan niin yksinkertainen ole enää luonnonkosmetiikassakaan.
LÖYDÄ: Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate.
Mineraaliöljy
MITÄ NE ON: Raakaöljystä jalostettu raaka-aine. Muodostaa iholle kalvon, joka lukitsee kosteuden ihoon.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Esimerkiksi huulipunissa, ihovoiteissa ja meikkivoiteissa. Joissakin hiustuotteissakin voi löytyä.
MAHDOLLISET HAITAT: Ei ole todettu aiheuttavan terveyshaittoja, mutta mahdollisia haittoja tutkitaan. Kosmetiikassa käytetään puhdasta mineraaliöljyä, joka ei sisällä karsinogeenejä. Puhdistamaton mineraaliöljy voi sisältää PAH-yhdisteitä. Mineraaliöljy on ympäristöä pilaavan raakaöljyteollisuuden sivutuote.
MITEN KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: Valitsemalla mineraaliöljyttömiä tuotteita. Ympäristötietoisen kuluttajan kannattaa välttää mineraaliöljyjä ympäristöä kuormittavan valmistustavan takia.
LÖYDÄ: Paraffinum liquidum, paraffin oil, mineral oil.
Parabeenit
MITÄ NE OVAT: Säilöntäaineita.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Moniessa, kuten shampoossa.
MAHDOLLISET HAITAT: Kosmetiikassa sallitut parabeenit voivat olla terveysriski, sillä aineiden yhteisvaikutuksista ei ole tarpeeksi tutkimustietoa. Useissa tutkimuksissa on todettu, että parabeeneilla on estrogeeninen vaikutus koe-eläimiin. Uusissa tutkimuksissa on todettu, että parabeenit läpäisevät istukan. Sukupuolielinten epämuodostuneena syntyneiden vauvojen istukkanäytteistä löydettiin parabeenejä sekä muita hormonaalisia haitta-aineita. Euroopan komission tiedekomitea on arvioinut parabeenien turvallisuutta ja asettanut niiden käytölle pitoisuusrajoituksia.
MITEN JA KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: Käyttämällä tuotteita, joissa on muita säilöntäaineita. Ympäristön turhaa kemikaalikuormitusta välttävien ei myöskään kannata käyttää parabeenejä sisältäviä tuotteita. Kaikkia parabeenejä ei saada pois vedenpuhdistusprosessissa, joten aineita kulkeutuu vesistöihin ja kaloihin. Parabeenit häiritsevät myös kalojen ja vesieliöiden hormonitoimintaa.
LÖYDÄ: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben.
Formaldehydin vapauttajat
Metyyli-isotiatsolinoni ja metyylikloori-isotiatsolinoni
MITÄ NE OVAT: Tehokkaita säilöntäaineita, joista käytetään joko pelkkää metyyli-isotiatsolinonia (MIT) tai näiden kahden seosta (MIT/MCI).
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Hiustuotteissa, suihkusaippuoissa. Poishuuhdeltavassa kosmetiikassa, kuten shampoissa ja suihkusaippuoissa. MIT:lle ja seokselle on asetettu pitoisuusrajoitukset. Iholle jätettävässä kosmetiikassa seosta ei enää saa käyttää EU:n alueella myytävässä kosmetiikassa.
MAHDOLLISET HAITAT: MIT on eniten herkistävä säilöntäaine. Allergia oireilee punoituksena ja kutinana. Pahimmillaan aine voi aiheuttaa vesirakkuloita, haavaumia ja kasvojen turvotusta. Sisäilmaan haihtuneena aine voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, yskää tai astmaoireita.
MITEN JA KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: Kyseisiä säilöntäaineita kannattaa välttää kaikkien, sillä altistusta aineille tapatuu monista lähteistä. Aineita voi välttää valitsemalla tuotteita, joissa on käytetty muita säilöntäaineita.
LÖYDÄ: Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone.
Kemialliset UV-filtterit
MITÄ NE OVAT: Värittömiä kemikaaleja, jotka imevät auringon säteilyä itseensä ja muuttavat sen lämmöksi.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Lähes kaikissa aurinkosuojatuotteissa, kuten aurinko- ja huulivoiteissa. Myös suojakertoimellisissa meikeissä.
MAHDOLLISET HAITAT: Aikuisille sallittujen UV-filttereiden lyhytaikainen käyttö on kohtalaisen turvallista. Edellisten aineryhmien tavoin, myös monet UV-filtterit toimivat lievästi estrogeenin tavoin. Aurinkovoiteen oksibentsoni voi reagoida auringonvalon kanssa ja aiheuttaa allergisen reaktion. Tällaisissa tuotteissa on varoitus. Monet kemialliset UV-filtterit kuitenkin kertyvät vesistöihin ja kuormittavat näin ollen luontoa.
MITEN VOI VÄLTTÄÄ: Käyttämällä vaaleita, auringolta suojaavia vaatteita tai fysikaalisia UV-filttereitä, kuten titaanioksidia, sisältäviä aurinkosuojia.
LÖYDÄ: Esimerkiksi Oxybenzone, Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate. Suurin osa UV-suodattimista on nykyisin kemiallisia.
Jos hiuspohjasi kutisee, on ärtynyt tai jopa hilseilee -lue lisää hiuspohjan ongelmista TÄSTÄ.
Vaikka luonnonkosmetiikkaa koskee sama kosmetiikka lainsäädäntö, ei aidossa luonnonkosmetiikassa sallita tiettyjä raaka-aineita. Muunmuassa luonnokosmetiikassa ecosert- takaa kuluttajalle, että tietyt kriteerit tulee täyttyä, ennekuin tuote voi saada merkinnän. Jo siitä meidän kuluttajien on helpomaa löytää ja tunnistaa markkinoilla olevaa tarkastetumaa luonnonkosmetiikkaa. Tuotteiden tulee olla lainsäädännön mukaan ihmiselle turvallisia oikein käytettyinä. Ero on siinä, ettei luonnonkosmetiikassa saa käyttää synteettisiä hajusteita, -väriaineita, -säilöntäaineita, -antioksidantteja, alkyylisulfaatteja, PEG- ja PPG-yhdisteitä, maaöljyperäisiä raaka-aineita eikä UV-filttereitä.