hiustenlähtö ja oheneminen

Hiustenlähteminen ja ohentuminen on monia koskettava vaiva, joihin syyt voi olla moninaiset ja joskus ongelmalliset. Nykyisin on mahdollisuuksia selvittää syitä, miksi hiukset voivat lähteä tai ohentua. Joskus lopullinen syy jää mysteeriksi. Kaikken yleisin hiustenlähdön syy on miestyyppinen kaljuuntuminen, missä hiukset irtoavat ensinnä ohimoiden ja päälaen alueelta.

Naistyyppisessä kaljuuntumisessa, hiukset yleensä harvenevat ja ohenevat myöskin ohimoiden ja päälaen alueelta, mutta ero miestyyppiseen kaljuuntumiseen on siinä, että miehiltä hiukset irtoavat täysin, kun taas naistyyppisessä kyse on vaan rajusta ohentumisesta, jolloin täyskaljuuntumista ei synny.

Moni huomaa hiustenlähdön epänormaalin määrän, hiustenpesun yhteydessä, kun viemäriin jääkin enemmän hiuksia. Tai hiusharjaan jää normaalia enemmän. Tai tyynyssä on paljon irronneita hiuksia, mitä yleensä näkee harvoin.

Lisää hiuspohjan ongelmista voit lukea, TÄSTÄ.

MIKÄ ON NORMAALIA HIUSTENLÄHTÖÄ?

On aivan normaalia, että hiuksia irtoaa jokapäivä. Ihmisillä on keskimäärin 100 000- 150 000 hiusta päässään. Yleisesti ihmisiltä irtoaa 100-150 hiusta päivässä joka on siis normaali otanta. Tuollainen 100 hiuksen irtoaminen päivässä 100 000 -hiuksesta ei ole paljon mitään. Jos kuitenkin huomaat että hiuksia lähtee suihkussa tai muuten normaalia enemmän, on hyvä pysähtyä asian äärelle miettimään, mitkä tekijät voisivat olla tilanteen taustalla. Jos hiuksiasi lähtee päivässä enemmän kuin 150kpl:tta, voidaan hiustenlähtö määrittää runsaaksi.

Miten terveydentila heijastaa hiuksiisi, voit lukea lisää TÄSTÄ.

HIUSTEN KASVUSYKLI

Kasvusykli voi iänmyötä lyhentyä, mutta sanotaan että nuorilla yksi hius kasvaa 2-7 vuotta. Sitten kasvusykli hidastuu ja lopulta hius on valmis irtoamaan. Jokaisella meistä on oma hiusten kasvusykli. Yleinen hiusten kasvusykli menee näin:

  1. Anageeni, eli hiusten kasvuvaihe, hiuksistamme 80-90% on tässä vaiheessa ja tämä vaihe kestää yksilöllisesti 2- 7 vuotta. Tämä vaihe määrittää, kuinka pitkäksi hiuksesi lopulta kasvaa.

  2. Kategeeni eli siirtymävaihe. Kun hius on kasvanut lopulliseen määrämittaansa, hiustuppi siirtyy tähän vaiheeseen. Tässä vaiheessa, hius irtoaa hiusjuurestaan ja alkaa nousta kohti hiuspohjaa. Tässä vaiheessa hius on irronnut siis hiustupesta, jolloin sinne, ei enää kulkeudu verenkierrosta saatavat ravintoaineet ja hiuksen kasvu päättyy lopullisesti. Tämä siirtymäretriitti vaihe on melko lyhyt hiuksen elämässä vain noin 3-4 viikkoa. Tässä vaiheessa hiuksistamme on yleensä kerrallaan vain 1%.

  3. Telogeeni eli lepovaihe. Noin 14% hiuksistamme on tässä lepovaiheen tilassa. Hiustuppi valmistautuu kasvattamaan uutta hiusta, jonka se tulee korvaamaan myöhemmin. Lepovaihe kestää hiuksissamme jolloin hius on vielä kiinni hiuspohjassa 3-4 kuukauden ajan.

  4. Eksogeeni eli uuden hiuksen vaihde. Kun uusi hius on valmis aloittamaan kasvunsa, on vanhan hiuksen annettava sille tilaa. Hiuksen elinkaari on päättynyt, kun se tippuu pois. Tämän vaiheen jälkeen, kun hius on tippunut pois, alkaa kasvusyklit taas alusta ja anageenivaihe kutsuu. Näin hiusten kierto pyörii vuodesta toiseen, vuosikymmenestä toiseen.

YLEISIMMÄT HIUSTENLÄHDÖN SYYT

Mieti, oletko viimeaikoina kärsinyt esimerkiksi näistä asoista:

  • Oletko ollut stressaantunut

  • Oletko vaihdevuosissa

  • Oletko ollut kovassa flunssa tai sairastellut

  • Oletko ollut leikkauksessa

  • Oletko vaihtanut tai aloittanut hormonaalisen ehkäisyn

  • Oletko laihduttanut

  • Oletko sairastanut syöpää tai saat syöpähoitoja

  • Oletko ollut raskaana, synnyttänyt, imettänyt

  • Oletko vaihtanut tai saanut uusia lääkityksiä

  • Oletko kärsinyt raudanpuutteesta

  • Oletko tietoinen, missä kunnossa on kilpirauhasesi

  • Oletko tietoinen, onko kehossasi ravitsemuksellisia puutostiloja

  • Oletko tietoinen, jos kärsitkin keliakiasta

Tietenkin voi olla myös jokin piilevä, terveydellinen syy tai elimistön epätasapaino joka voi näkyä hiustenlähtönä. Yleisesti kuitenkin voidaan hiustenlähtö lukea kahteen erilaiseen, GENEETTISEEN ja HORMONAALISEEN.

Alopecia eli tutummin pälvikalju, on autoimmuni sairaus, jolle ei oikein voi mitään. Hiukset voivat lähteä laikuittain tai kokonaan. Alopecia elää omaa elämäänsä ja sen voi laukaista kehossa jokin yllättävä tekijä. Tyypillistä on että hiusiin tulee ensin sormenpään tai kolikon kokoinen läiskä jossa ei ole hiuksia. Läiskän reunoilla tai keskellä voi olla muutama yksittäinen “huutomerkkihius”. Yleensä pälvikaljussa hiukset kasvavat takaisin noin 50-80% tapauksista vuoden kuluessa.

MITÄ TEHDÄ KUN HIUKSIA LÄHTEE LIIKAA?

*maksulinkkimerkitty

Jos asia mietityttää ota ensimmäiseksi * verikoe paketti, jossa nähdään kilpirauhasen ja rauta-arvojen arvot. Nämä ovat naisilla hyvinkin yleisiä hiustenohentajia, ettei kilpirauhanen ole ihan tasapainossa tai raudanpuutetta on tullut pikkuhiljaa runsaiden kuukautisten, raskauksien ja imetyksen myötä, sekä erilaiset kehon puutostilat ravinteissa. Nykyisin, näissä *verikokeissa, et tarvitse erillistä lääkärin lähetettä, vaan voit maksua vastaan, helposti nähdä missä veriarvosi huitelee. Tuolta tulee todella selkeä raportti, josta kaikki itse ymmärtävät jos jossakin veriarvossa on häikkää.

Toiseksi, kun olet tietoinen veriarvoistasi, ota yhteyttä lääkäriin ja katsokaa onko hänen mielestä mitä tehtävissä. Matala d-vitamiini arvo vaikuttaa moneen asiaan kehossamme. Stressihormooni jos on korkealla elimistössä pitkään, ei sekään tee elimistölle hyvää. Myös keliakia on hyvä sulkea pois.

HIUSTEN MUOTOILUtuotteet JA KOVAKOURAINEN KÄSITTELY

Kannattaa myös huomioida käyttämäsi hiusaineet ja miten hiuksiasi laitat. Käytätkö voimaa kovasti hiusten harjaamiseen, onko ponnari aina samalla kohdalla ja katkoo hiusta? Kova vedontunne voi aihetuttaa hiustuppien vaurioitumista jos tämä on päivittäistä. Myös kuumia muotoilurautoja ja föönin käyttöä kannattaa harkita tarkemmin.

Harvinaisempaa kyllä, mutta vahvat hiustenmuotoilu ja pesuaineet voivat herkimpiin vaikuttaa myös negatiivisesti. Liian voimakkasti pesevät shampoot joissa on vaahdonmuodostajaa SL-sulfaatteja, säilöntäaine parabeenaja tai flataatteja voivat kuivattaa ja ärsyttää hiuspohjaa ja saada sen epätasapainoon jopa niin että hiustupet vaurioituu että hius alkaakin siirtyä ennenaikaisesti lepovaiheeseen. Lue lisää aiheesta, vältä näitä aineita, hiuksesi voivat paremmin, TÄSTÄ.

MITÄ VOIT TEHDÄ HIUSTESI HYVÄKSI HETI

Koska kehomme on kokonaisvaltainen laitos ja monet asiat ovat kytköksissä elimistössämme toisiinsa, varmista helposti mitä voit tehdä heti.

  • Nuku riittävästi. Hyvät unet ovat koko elimistön peruspilari. Uni palauttaa ja auttaa elimistöä jälleenkorjautumaan.

  • Syö riittävästi ja laadukkaasti eli puhdasta ravintoa- terveellisesti. Huolehdi riittävästä määrästä lehtivihreää, kasviksia ja proteiineja kehollesi. Jätä sokerit mahdollisemman minimiin vaikka kokonaan pois jos vaan suinkin pystyt.

  • Liiku luonnossa ja nauti raittiista ilmasta. Yritä välttää stressiä.

Hiustenlähtöä vai katkeilua

Varmista, että onko kyse kuitenkin hiusten katkeilusta? Esimerkiksi, jos ponnari on aina samalla kohdalla, se helposti katkeiluttaa hiusta. Erityisesti hauraammat ja hennommat hiukset, kärsivät tästä. Voiko hiuspohja hyvin, vai onko se tukossa?

HIUSTEN KATKEILUA VOI VÄLTTÄÄ NÄILLÄ TOIMENPITEILLÄ

  • Harja. Käytä lunonnonharjasharjaa.

  • Älä revi hiuksia harjatessa tai jos ne märkänä takkuunuu, ole varovainen ja koeta harjata vasta kuivana.

  • Ponnarit. Käytä pehmeitä donitseja.

  • Selvitä hiuspohjan kunto, jos siellä on ongelmia, hoida ne. Hiupohjan ongelmiin lisää tietoa TÄSTÄ.

  • Hifisteliä vaihtaa tyynyliinankin bambuun tai silkkiin.

Kokeile hiusetikkaa

Hiusetikalla on monia hyödyllisiä vaikutuksia jopa niin että se auttaa uusia hiuksia kasvamaan, sillä se sisältää mineraaleja ja hiuspohjaa stimuloivia aineita. Hiusetikkaa saa valmiina tai sitä on helppo valmistaa myös itse.

Lue myös:

Hiusetikalla apua hiuspohjan ongelmiin


Edellinen
Edellinen

miten saat hiuksesi kasvamaan paremmin, luonnollisesti -rosmariinilla

Seuraava
Seuraava

Tuotevertailussa luonnonkosmetiikan luksus kuivashampoot